Tarihçe

• Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü 2000 yılında kurulmuştur. Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği lisans programı elektrik, (optik dahil) elektronik, makina ve bilgisayar mühendisliklerini anlamlı bir bütünlük içinde öğrenciye sunmayı; böylece "akıllı" bir elektro-mekanik sistem oluşturabilmek için gerekli alt teknolojileri kullanabilecek veya bu alandaki uzmanlarla iletişim kurarak ürün tasarımını gerçekleştirebilecek mühendisleri yetiştirmeyi amaçlıyor. Mühendislik tasarım ve çözümlemelerinde çeşitli CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) araçlarından yararlanılması ile, laboratuvar ortamlarında gerçekçi mühendislik problemlerinden yola çıkmak suretiyle öğrencilerin karmaşık tasarım ve uygulama sorunlarıyla yüz yüze getirilmesi, ME (Mechatronics Engineering) programının özellikleri arasında yer alıyor. Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği diplomasına sahip, yukarıda değinilen çok yönlü, tümleşik bilgi ve kavramlarla donatılmış bir öğrenci, bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda da, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde de öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahip olacak.

• Kurulduğundan 2007 yılına kadar Vinsan Yerleşkesinde eğitim faaliyetini sürdüren bölümümüz, 2007 yazından bu yana çağdaş anlayışla tasarlanmış Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’ndeki yeni ortamına kavuşmuştur. Mekatronik Mühendisliği Bölümü 6 Profesör, 3 Yardımcı Doçent, 13 Araştırma Görevlisi ve 1 Uzmandan oluşan kadrosuyla eğitim vermektedir.